Pouť smíření 2018 – 13. ročník

Pouť smíření 2018.

Letos se opět lidé z farností německého a českého pohraničí setkají na výroční Pouti smíření podél německo-české hranice. Původní iniciativa německé evangelické obce a zejména její tehdejší farářky, paní Dorothey Recknagel se ujala, a již 13 let organizováním této pouti ve spolupráci se Sborem českobratrské církve evangelické v Mostě vyjadřují všichni účastníci touhu po smíření obou národů, Čechů a Němců.

Naše vzájemné vztahy jsou historicky zatíženy událostmi 2. světové války – německou okupací českých zemí a poválečným odsunem německého obyvatelstva. (Jak řekla německá kancléřka Angela Merkelová: Vysídlení a uprchlictví Němců byly bezprostředními následky Německem zahájenou druhou světovou válkou a nevýslovných zločinů spáchaných během nacionálněsocialistické diktatury. To nicméně nemění nic na tom, že pro vysídlení chybělo jak morální, tak politické ospravedlnění.“

Tyto tragické události ovlivňují naše vzájemné vztahy až do dnešních dnů, jak můžeme vidět z reakcí některých našich politiků na tato kancléřčina slova.) Lidé z příhraničí však nechtějí pokračovat ve vzájemné nenávisti a obviňování; nechtějí zapomenutí, ale smíření. To se snaží vyjádřit společnou dvoudenní poutí, které se účastní lidé z obou stran hranice a z různých církví.

Setkání je doprovázeno duchovním slovem, které si pro ostatní připravují sami účastníci poutě, a je rámováno česko-německými bohoslužbami.

Na letošní 13. ročník srdečně zveme obyvatele mostecka a také veřící z celé zdejší ekumény!

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Sborový život. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.